09 mei Bang voor het onbekende

Het is geen spinnenfobie of hoogtevrees, nee het zit iets dieper. Ik ben bang voor het onbekende. Zo, dat staat. Ik ben een controlfreak en ik houd er totaal niet van als ik niet weet wat mij te wachten staat. Spontane dingen vind ik lastig, omdat ik altijd dagen/weken van tevoren wil weten wat er gaat gebeuren. Eerste schooldagen vind ik eng, zo ook alle andere sociale bijeenkomsten. Wanneer ik niemand ken, voel ik me niet echt op mijn gemak. Ik ben een kat-uit-de-boomkijker, zoals men dat noemt.

Verlegen

Ik word vaak gezien als een verlegen en stil meisje. Misschien ben ik dat ook wel een beetje. Maar zo cliché als het klinkt, zo cliché is het ook. Wanneer ik mij bij iemand op mijn gemak voel, is de ‘verlegenheid’ ver te zoeken. Mezelf zijn in grote groepen is niet echt iets waar ik goed in ben. Een-op-een gesprekken daarentegen wel iets meer. Zolang ik me op mijn gemak voel en begrepen, kan ik zo honderduit praten.

Toen ik naar de middelbare school ging, ging ik alleen. Weliswaar met één of twee jongens uit groep 8, maar als enige meisje. Ik weet nog wel dat ik er als een berg tegenop zag. Aan de andere kant was het ook een mogelijkheid om een periode af te sluiten en met een schone lei te beginnen. Niemand kende mij nog, maar de eerste paar minuten zijn bepalend voor een eerste indruk. Dit verliep gelukkig vrij soepel, waar ik erg blij mee was.

Lastig

In de jaren die daarop volgden, kwam ik steeds vaker voor zulke situaties te staan. Wéér opnieuw mensen leren kennen, weer mezelf opnieuw bloot moeten geven. Ik blijf het enorm lastig vinden. Wat zullen ze over mij denken? Ben ik wel leuk genoeg? Deze vragen blijven door mijn hoofd spoken, maar ik heb weinig keus, het moet toch gebeuren. Nu moet ik toegeven dat ik me vaak banger maak dan dat nodig is, maar het is een angst die een grote rol speelt in mijn leven.

Zo ook het feit dat ik een maand of twee geleden een uitnodiging kreeg voor mijn allereerste blogevenement aankomende zaterdag. Ik sprong een gat in de lucht, dit is toch wel zoiets tofs! De datum kwam steeds dichter bij en mijn twijfels werden steeds groter. Helemaal naar Amsterdam in mijn eentje, durf ik dat wel? Ik kon maar niet beslissen of ik af moest zeggen, of dat ik uit mijn comfortzone moest stappen door er wel heen te gaan. Tot op dit moment bleef ik twijfelen, maar ik moest toch echt die knoop doorhakken. Ik heb besloten om wel te gaan, hoe eng ik het ook vind. Ik zie er maar het positieve van in, dit is opnieuw een mogelijkheid om mijn angst stukje bij beetje te overwinnen.

Waar ben jij bang voor?14 Reactie's
 • Sandra
  Geplaatst op 13:05h, 09 mei Beantwoorden

  Goed dat je toch naar het event gaat! Knap en natuurlijk ook super tof. Veel plezier alvast en zet ‘m op. Je overwint het alleen door het aan te gaan. Komt goed met jou! 🙂
  Waar ik bang voor ben? Ik weet daar niet echt een antwoord op. Ik ben jaren geleden van veel angsten af geholpen door mijn psychologe toen, dus ik heb niet echt angsten meer. Waar ik me wel druk om maak is of ik ooit fulltime zou kunnen werken…

  • Danique Krol
   Geplaatst op 13:33h, 09 mei Beantwoorden

   Dankjewel, wat lief!<3 Wat fijn dat je door je psychologe van veel van je angsten bent afgekomen. Wat een verschrikkelijke gedachte.. Ik hoop echt voor je dat het je ooit gaat lukken!

 • Steph
  Geplaatst op 15:46h, 09 mei Beantwoorden

  Heel goed van je dat je toch gaat. Zoals Sandra al zegt, je overwint het alleen door het aan te gaan. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat uiteindelijk.

  Ik ben raar genoeg juist bang voor het bekende. Ik ben een thrillseeker, zoek zo veel en vaak mogelijk nieuwe dingen op, omdat ik bang ben dat mijn leven saai, bekend en voorspelbaar wordt. Het is een wonder als ik iets langer dan een paar maanden volhou, want hoe leuk ik het ook vind, het wordt na een paar keer saai en dan hoef ik het niet meer. Enige uitzondering zijn grote hoogtes, ik heb hele erge hoogtevrees.

  • Danique Krol
   Geplaatst op 16:22h, 09 mei Beantwoorden

   Dankjewel! Daar heb je gelijk in. Ik snap jouw kant ook wel, ik herken dat ook wel. Ik vind afwisseling ook wel erg leuk, omdat ik al snel verveeld ben. Hoogtevrees is echt naar, alleen is dat een angst die je in principe vrij makkelijk kunt ontwijken. Vaak zijn we banger voor dingen dan dat daadwerkelijk nodig is.

 • Manon Dijkhuizen
  Geplaatst op 17:36h, 10 mei Beantwoorden

  Ik herken je gevoel, ik ben ook een controle freak en vind het vreselijk als ik iets niet zelf in handen heb. Maar wees niet zenuwachtig voor je event, het wordt vast super leuk! De blogger community ziet vol met lieve mensen 🙂 x

  • Danique Krol
   Geplaatst op 20:50h, 10 mei Beantwoorden

   Vervelend gevoel is dat hè? Ja, ik probeer die angst juist om te zetten in iets positiefs. Ik heb er in ieder geval zin in! Dankjewel voor je lieve reactie.

 • Romy
  Geplaatst op 23:34h, 10 mei Beantwoorden

  Ik herken het heel erg: ik vind veranderende dingen ook altijd zo eng. De overgang naar de universiteit ging bij mij bijvoorbeeld verre van vlekkeloos. Toch heb ik wel met de jaren geleerd om hier beter mee te kunnen omgaan. En superstoer dat je toch naar het event gaat! Ik heb zo’n vermoeden dat het hetzelfde event is als waar ik naartoe ga 🙂 Superleuk! Lijkt me leuk om je eens in het echt te ontmoeten!
  Romy onlangs geplaatst…Meer rust in je hoofd? Dit zijn 4 tips!My Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 07:58h, 11 mei Beantwoorden

   Wat fijn dat je er toch steeds beter mee om kunt gaan! Dankjewel <3. Ja ik zag op Twitter dat jij er ook bent! Het lijkt me ook leuk om jou in het echt te zien, tot dan!

 • Charèl
  Geplaatst op 20:54h, 11 mei Beantwoorden

  Wat goed dat je gewoon gaat! Ik snap je heel goed, ik heb die twijfel ook altijd!
  Charèl onlangs geplaatst…Marc Inbane | Winactie!My Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 07:17h, 12 mei Beantwoorden

   Dankjewel! Vervelend is dat hè?

 • Resy
  Geplaatst op 16:05h, 12 mei Beantwoorden

  Wat leuk dat je bent uitgenodigd voor een evenement en wat een stap dat je uit je comfort zone gaat en de uitnodiging hebt geaccepteerd! Er zullen vast meer mensen zijn die alleen zijn gekomen en nog niemand kennen 🙂

  Heel veel plezier morgen!

  • Danique Krol
   Geplaatst op 17:47h, 12 mei Beantwoorden

   Wat lief, dankjewel!

 • Thijs Wessels
  Geplaatst op 17:54h, 12 mei Beantwoorden

  Echt heel mooi geschreven. Ik hoop dat er meer van zulke verhaaltjes op je site komen!

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: