15 jun Blij zijn met mezelf

Nadat ik de video van Vera zag over hoe gelukkiger ze eigenlijk nu is dan toen ze tien kilo lichter was, bracht mij op het idee om dit artikel te schrijven. Onlangs schreef ik al deze column over zogenaamde fitgirls. Ik wil het vandaag graag hebben over blij zijn met jezelf en met je lichaam.

Vertekend beeld

Zoals ik in de column al benoemde, staat Instagram vol met slanke meiden en vrouwen in bikini of lingerie. Zij hebben een prachtig figuur, inclusief platte buik. Hoe slank ze ook zijn, ze hebben daarnaast ook nog eens prachtige rondingen. Maar ho, wacht eens even. Waar zijn alle volslanke dames gebleven? Waarom plaatsen zij geen foto’s van zichzelf in bikini op Instagram? Doordat zij niet zulke foto’s plaatsen, krijgt iedereen een vertekend beeld van wat zogenaamd een ‘normaal’ figuur is. De fitgirls overheersen. Voornamelijk jonge meiden zullen zichzelf aan dit beeld gaan meten. Waarom zijn zij niet gezegend met zo’n platte buik?

Mijn ‘afvalperiode’

Ik geef eerlijk toe dat er ook een tijd was waarin ik enorm werd beïnvloed door het ideaalbeeld dat door de media wordt gecreëerd. Ik volgde een forum via Girlscene waarop iedereen haar tips deelde met elkaar. Hoe kun je het snelste afvallen? Hoeveel calorieën mag je per dag hebben om net zo slank te worden als die vrouwen in tijdschriften? Op een gegeven moment werd ik erg obsessief. Ik bedacht precies wat ik mocht eten op een dag en wat niet. Mijn vriendinnen wilden naar de snackbar, ik zocht uit welke snack de minste calorieën bevatte. Vervolgens at ik met veel moeite mijn kroket op. Verder dan dit ging het gelukkig niet, want toen voelde ik dat het niet goed was dat mijn leven zo om ‘gezond’ eten draaide.

Een normaal figuur

Sindsdien heb ik besloten dat ik blij moet zijn met hoe mijn lichaam is. Ik mag niet klagen, ik heb een vrij normaal figuur en ik leef best gezond. Voorheen at ik een chocoladereep binnen een halfuur op in mijn eentje. Nu mag ik van mezelf zo af en toe wel iets lekkers eten, zolang het maar met mate is en ik het de volgende dag weer compenseer.

Niet sportief

Wel heb ik best een hekel aan sporten. In de tijd dat ik wilde afvallen, ging ik zo’n drie keer in de week hardlopen. Dat hield ik best goed vol en ik was er ook best trots op. Vele malen heb ik pogingen gedaan om naar de sportschool te gaan, maar het mocht niet baten. Na een aantal weken twee keer per week te sporten, was ik er klaar mee. Ik heb me er maar bij neergelegd dat ik gewoon niet sportief ben aangelegd.

Gezond gewicht

De afgelopen 3/4 jaar blijf ik eigenlijk best goed op gewicht. Ik schommel eigenlijk niet echt, het verschilt misschien af en toe met maximaal drie kilo. Wel merk ik dat, wanneer ik me eigenlijk totaal niet bezighoud met mijn gewicht, ik eigenlijk veel beter in mijn vel zit. Afgelopen week stond ik toevallig weer eens op de weegschaal en er was zowaar plotseling bijna twee kilo af. Zonder dat ik me er überhaupt mee bezig had gehouden en dat terwijl ik toch echt af en toe wel eens ongezonde dingen eet.

Na dit alles heb ik besloten dat ik blij ben met mijn lichaam. Ik kan eerlijk zeggen (zonder arrogant te zijn) dat ik blij ben met hoe ik eruit zie. Toen ik jonger was had ik een hekel aan mijn sproeten, nu omarm ik ze. Die platte buik gaat me veel te veel moeite kosten, dan maar een klein buikje. Het maakt mij niet meer uit, zolang ik maar evenwicht houd in mijn eetpatroon vind ik het goed. Een kilootje meer of minder, daar lig ik echt niet meer wakker van. Er zijn genoeg andere dingen waar ik mijn energie in kan stoppen.

Ben jij blij met hoe je eruitziet?
8 Reactie's
 • Romy
  Geplaatst op 07:25h, 15 juni Beantwoorden

  Wat ontzettend mooi om te lezen en je mag ook echt blij zijn met hoe je eruitziet, want je bent een prachtige meid. Het is heel fijn als je jezelf kunt accepteren en merkt dat gewicht, rondingen etc. niet het belangrijkste zijn in het leven. Mijn uiterlijk accepteren is bij mij helaas al jaren een dingetje, maar wel iets waar ik hard aan probeer te werken.
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #9: vakantie geboekt en kunstzinnig?!My Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 10:32h, 15 juni Beantwoorden

   Ahw wat lief, dankjewel!<3 Jij hoeft je wat mij betreft ook echt niet druk te maken om je uiterlijk. Ik vind jou ook een hele mooie vrouw. Natuurlijk is het wel lastig om zelf tot dat punt te komen, maar ik geloof dat dat je zeker gaat lukken!

 • Irene
  Geplaatst op 21:07h, 15 juni Beantwoorden

  Supermooi dat je jezelf accepteert! Dat is echt megabelangrijk. Want je kan nog zo’n platte buik hebben, als je niet tevreden bent met hoe je er uit ziet, heb je er ook niets aan hé. Snap je? Ik zit zelf ook wel een beetje met het plattebuikensyndroom. Haha. Ik heb zo’n minibuikje en dat stoort me. Maar langs de andere kant heb ik (nu) ook niet de zin om er iets aan te doen. Dus ja :p Dan maar een buikje. Al mag ik ook niet klagen hoor eigenlijk. Maar dat accepteren gaat wel met ups en downs. Nu vind ik mezelf weer helemaal oké maar soms weer niet. En in zo’n periode weet ik ook dat het weer voorbij gaat (gelukkig). ‘t Zal wel een beetje eigen zijn aan ons mensen zeker?
  Irene onlangs geplaatst…Ode aan mijn comfortzoneMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 08:59h, 16 juni Beantwoorden

   Dankjewel! De enige momenten waarop zo’n plat buikje echt ‘belangrijk’ is, is wanneer je in de zomer in bikini verschijnt. Voor die paar weken/dagen hoef je jezelf toch niet uit de naad te gaan werken? Ik heb er ook geen zin in, ik heb het vaak genoeg geprobeerd maar ik kan het nooit lang volhouden. Ja, dat zal het vast en zeker zijn!

 • Joanne
  Geplaatst op 20:50h, 16 juni Beantwoorden

  Blijft altijd een lastig iets! Heel fijn om te lezen dat je nu ‘gewoon’ tevreden bent met jezelf! En terecht 😀
  Joanne onlangs geplaatst…New in | Pink wrap bikiniMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 22:38h, 18 juni Beantwoorden

   Dankjewel!

 • Claire
  Geplaatst op 22:19h, 20 juni Beantwoorden

  Wat fijn en verfrissend om te lezen Danique. Ik herken die onzekerheid heel goed. Met name het ‘doodgegooid worden’ met slanke beelden kan je heel erg onzeker maken. Ik ben daarom ook blij dat er steeds meer verschillende soorten lijven in het beeld verschijnen. Gek ook eigenlijk dat dat niet zo vaak gebeurt want op het strand zie je ook verschillende figuren voorbij komen. Afijn, ik ben heel blij dat je een stuk beter in je vel zit. Van wat ik op het Viking event zag heb je ook een prachtig figuur!
  Claire onlangs geplaatst…Update: afstuderen, grotemensenbaan en blogplannenMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 23:03h, 20 juni Beantwoorden

   Wat een lieve reactie, dankjewel! Daar heb je gelijk in dat is ook al een geruststelling. Wanneer je aan het zwembad zit zie je inderdaad van alles voorbijkomen. Je moet natuurlijk ook realistisch blijven!:)

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: