18 mrt Eerste hulp bij het schrijven van je scriptie (motivatietips)

Help! Een aantal weken geleden ben ik begonnen aan mijn scriptie en ik zie het (nu al) niet meer zitten.. Het leed dat scriptie schrijven heet. Mijn motivatie is ver te zoeken en daarom ben ik op zoek gegaan naar methoden om mezelf te kunnen motiveren. Ik weet zeker dat iedereen wel eens worstelt in de zoektocht naar motivatie. Of je nu (net als ik) aan je scriptie zit of een saaie taak al weken aan het uitstellen bent. Voor die mensen zijn deze tips bedoeld. Het komt goed, heb vertrouwen!

Relativeer

Stel jezelf de vraag: “Waar doe ik het allemaal voor?” Schrijf dit op in je agenda of notitieboekje, of hang het briefje desnoods boven je werkplek. Zorg ervoor dat je hier elke dag even naar kunt kijken. Bijvoorbeeld: als ik nu hard aan de bak ga, kan ik mijn diploma voor de zomer ophalen of als ik nu op die yogamat ga staan, voel ik mij daarna een stuk beter. Dwing jezelf om continu te relativeren en duidelijk te maken waar je het voor doet en wat je bereikt als je NU aan de slag gaat.

Stap voor stap

Probeer grote taken in stapjes op te delen. Wees wel realistisch en plan een dag niet te vol. Ik heb mezelf als doel gesteld om iedere dag vanaf half 9 aan de slag te gaan tot aan de lunch. Dit is realistisch en het werkt voor mij. Maak een duidelijke planning voor jezelf met een to do list die je kunt afstrepen. Bij het afstrepen komt dopamine vrij, waardoor je iedere keer weer een geluksmomentje ervaart. Aan het einde van de dag kun je ook precies zien wat je allemaal hebt gedaan en zo kun je terugkijken op een goede, productieve dag.

Beloon jezelf

Op de basisschool verdiende je een sticker wanneer je iets goed had gedaan, waarom zou je die methode nu niet weer kunnen toepassen? Niet met stickers natuurlijk (tenzij je daar heel erg blij van wordt), maar met iets wat je heel graag wilt hebben. Beloof aan jezelf dat je, wanneer je die bepaalde taak hebt uitgevoerd, iets leuks voor jezelf mag kopen. Je kunt ergens naar uitkijken en dat maakt het leuker om jezelf te motiveren!

Ontspan

Hoe graag je ook aan de slag wilt, soms lukt het gewoon allemaal even niet. Die dagen zitten er helaas tussen, maar je moet ze niet negeren. Als je een keer je dag niet hebt, is het niet een ramp om een keer een dag over te slaan. Zolang je dit maar niet te vaak doet! Gebruik deze dag om te ontspannen, doe iets waar je energie van krijgt. Laad jezelf letterlijk even op zodat je de volgende dag weer aan de slag kunt.

Neem pauzes en beweeg

Het is bewezen dat de concentratieduur van de meeste mensen maar 45 minuten is. Belangrijk is om na die tijd kort pauze te nemen. Pak een kop koffie of thee, luister een mooi nummer of loop even naar buiten. Door te bewegen maak je een gelukshormoon aan waardoor je gemotiveerd raakt en er daarna weer tegenaan kunt.

Verander van locatie

Veel scriptieschrijvers zitten continu thuis te zwoegen. Maar: thuis wordt er aandacht gevraagd. Van een familielid, een huisdeur of de berg was die naar je roept. Niet echt de ultieme omgeving om je te focussen. Plan een paar dagen per week een werkdag in waarop je buitenshuis werkt. Ga naar de bibliotheek, of naar een leuk koffietentje waar ze naast heerlijke koffie ook stopcontacten hebben. Neem oordopjes mee, zodat je je wel kunt afsluiten van al het geroezemoes. Ik merk zelf dat ik veel meer werk verzet wanneer ik niet thuis ben. Elke dag naar een koffietentje gaan wordt me te duur, dus ik wissel graag af met de (school)bibliotheek.

Plan iets leuks

Wat vaak helpt om het werken een stuk leuker te maken, is om iets leuks in het vooruitzicht te hebben. Na hard te hebben gezwoegd, is het fijn om iets leuks te gaan doen. Plan een koffiedate of ga een eind wandelen. Zorg ervoor dat het iets is waarbij je je hoofd niet hoeft te buigen over je scriptie. Zodra je iets hebt waar je naar uit kunt kijken, maakt dat het werk ook een stuk makkelijker.

Ik wens je veel succes met het schrijven van je scriptie en/of het afronden van die ene (saaie) taak. You can do it!

Tags:
1Reactie

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: