12 feb Het geheim van een goede vriendschap

Vriend(inn)en, je hebt ze in allerlei soorten en maten. De één zie je vrijwel iedere dag, de ander één keer per maand. Je hebt er tientallen, vijf, of één. Geen van deze dingen zijn ‘normaal’. Het is afhankelijk van jou als persoon en waar jij je geluk uit kunt halen. Sommigen vinden het belangrijk om veel vrienden te hebben, maar er zijn ook genoeg mensen die wat minder vrienden hebben en daar toch ontzettend gelukkig mee zijn. Ikzelf hecht geen waarde aan kwanititeit, maar wel aan kwaliteit.

‘Vroeger’

Toen ik op de middelbare school zat, was ik het ene jaar populairder dan het andere jaar. Het hing er maar van af met wie ik op dat moment omging. In het eerste jaar had ik een aantal vriendinnen, een stuk of vier. Twee daarvan hielden zich vaak op de achtergrond en de andere twee juist niet. Op een gegeven moment splitsten wij uiteen. De ene helft was ‘populair’ en de andere helft niet. Puberaal als ik was, besloot ik om juist bij de wat populairdere kinderen te willen horen en om afstand te nemen van die die dat niet waren. Achteraf heel stom. Ik geloof erin dat je vrienden moet willen zijn met personen die er echt toe doen. En geloof mij, de populairdere kinderen zijn dit vaak niet. Het zit hem juist in de personen die niets geven om populariteit.

In de daaropvolgende schooljaren in de onderbouw, bleef ik steevast volhouden dat ik meer kans maakte om mij bij de populairdere meiden aan te sluiten. Dit leek me een goed idee, omdat je als puber vaak gezien wilt worden. En dat word je niet snel als je niet genoeg opvalt.

In het derde jaar leerde ik mijn toenmalige beste vriendin kennen. De vriendschap die ik hieruit ervoer, was er één die ik nog nooit zo had meegemaakt. Iedere week waren we samen, ik kon altijd alles bij haar kwijt. Dit was een échte vriendschap. We waren altijd samen, we gingen samen op vakantie en we bespraken al onze ‘geheimen’. Dit was zo ontzettend bijzonder voor mij, hier kon niks aan tippen. Helaas kwam aan deze vriendschap na een jaar of drie/vier een einde. In één klap was ik mijn beste vriendin kwijt. Dit deed me zo ontzettend veel pijn.

Gelukkig had ik naast haar toentertijd een heel leuk groepje vriendinnen leren kennen in de bovenbouw. We waren met zijn achten en dit was echt de mooiste tijd van mijn middelbare schoolperiode. Voor het eerst hoorde ik ergens bij, waar ik helemaal mijzelf kon zijn. Niemand van ons wat uitzonderlijk populair, we zaten er gewoon allemaal een beetje tussenin. Dit waren echt vriendinnen voor het leven.

Toen vier van ons (waaronder ik) zakten voor ons eindexamen, veranderde deze vriendschap. Eén van de acht was sowieso geen vriendinnen meer met ons, maar de andere drie vertrokken al snel naar het hbo. Wij bleven achter met z’n vieren en bleven dikke vriendinnen. Het contact met de andere vriendinnen verwaterde helaas.

Nu

Maar nu, een aantal jaar later kan ik je zeggen dat ik echt denk/weet dat sommige vriendschappen voor het leven zijn. In het afgelopen jaar, waarin ik ontzettend veel over mezelf heb geleerd, heb ik mijn vriendinnen weer teruggevonden. Terwijl ik op het station in Enschede op een meisje uit mijn klas wachtte, zag ik telkens mijn toenmalige beste vriendin langslopen. Wij hadden destijds enorme ruzie gehad, dus ik wist niet goed hoe ik mij moest gedragen. Na een aantal maanden elkaar enorm genegeerd te hebben, hakte ik de knoop door. Ik nam weer contact met haar op en we hebben daarna heel goed gepraat over wat er voorheen allemaal mis was gegaan. Nu, een aantal maanden later kan ik zeggen dat we weer vriendinnen zijn. Anders dan eerst, maar ik ben echt enorm blij dat mij dit is overkomen.

De meiden waarmee ik tegelijkertijd was gezakt, zijn altijd vriendinnen van me gebleven. Met de andere drie vriendinnen (die wel waren geslaagd) hebben we iets meer dan een jaar geen contact gehad. Totdat we weer contact met hen zochten. Ze stonden open voor een afspraak en sindsdien zijn ook wij weer een leuk clubje vriendinnen geworden.

Zo zie je maar, echte vriendschappen zijn voor altijd. Ondanks dat je een tijd geen contact hebt gehad. Ik vind dit enorm bijzonder en dit heeft mij het afgelopen jaar ook een enorme boost gegeven. Vriendinnen zorgen er toch voor dat je je veilig voelt en gewild. Ze geven je speciale aandacht, die niemand anders je kan geven.

Mijn grootste tip voor een echte vriendschap is: laat je vriendin(nen) weten wat ze voor je betekenen. Vertel ze dat ze speciaal voor jou zijn en probeer de vriendschap ook goed te onderhouden. En heb je (zoals ik) al een tijd geen contact meer met oude vriendinnen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met hen op! Wie weet komt jullie vriendschap weer terug, net zoals vroeger.

Wat is jouw geheim voor een goede vriendschap?
10 Reactie's
 • Dinja Konijnenbelt
  Geplaatst op 13:19h, 12 februari Beantwoorden

  Mooi geschreven!! ?

  • Danique Krol
   Geplaatst op 13:48h, 12 februari Beantwoorden

   Dankjewel! <3

 • Irene
  Geplaatst op 14:03h, 12 februari Beantwoorden

  Ik ben niet zo iemand die veel vriendinnen nodig heeft. De vriendinnen die ik nu heb, zijn vooral meisjes die ik al ken sinds ik klein ben; mijn buurmeisje, een meisje waar ik mee in de jeugdbeweging zat. En dan heb ik nog een vriendinnetje van tijdens m’n hogeschoolperiode. Het fijne is dat je elkaar heel lang niet kan zien en dat het dan nog altijd is alsof je elke week afspreekt.
  Irene onlangs geplaatst…Favorieten • ValentijnachtergrondjesMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 15:40h, 12 februari Beantwoorden

   Ja, ik vind dat heel bijzonder! Je bent niet veel vriendinnen nodig om gelukkig te zijn, zolang die vriendinnen maar veel voor je betekenen!

 • Annie
  Geplaatst op 16:15h, 12 februari Beantwoorden

  Zoooo lief! En nu gaan er weer 2 weg voor 4 maand ;( Ik ga jullie missen & we houden contact he.. Lekker honingdropje van me ?

  • Danique Krol
   Geplaatst op 23:31h, 12 februari Beantwoorden

   Ik jullie ook! Jazeker <3

 • Ingeborg
  Geplaatst op 08:30h, 13 februari Beantwoorden

  Leuk om te lezen en voor velen zeer herkenbaar.

  • Danique Krol
   Geplaatst op 08:35h, 13 februari Beantwoorden

   Dankjewel!

 • mama
  Geplaatst op 19:49h, 13 februari Beantwoorden

  Lieve dochter, ik ben trots op je, om wie je bent. xx

  • Danique Krol
   Geplaatst op 20:12h, 13 februari Beantwoorden

   <3

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: