21 jun Hoge bergen, diepe dalen

Ja hoor, het is weer zover. Ik bevind me in een diep, zwart dal. Het licht is ver te zoeken. Voor me zie ik een grote leegte. Mijn positieve gedachten blokkeren en ik kan alleen nog maar negatief denken. ‘Ik kan dit niet, die vindt mij niet leuk, wat doe ik hier?’

Een week later ben ik uiterst vrolijk. Ik heb zin in het leven, goh wat is het toch eigenlijk leuk allemaal! ‘Ik heb dit voor elkaar gekregen, die vindt mij leuk en dit kan ik heel erg goed.’

Hoogsensitiviteit

Welkom in mijn leven, hoogsensitiviteit. Wat fijn dat je er altijd voor mij bent nadat je me in de steek hebt gelaten. Wat naar dat je me zo teleurstelt wanneer ik juist zo goed in mijn vel zat. Positief versus negatief. Dat is mijn leven. Hoge bergen en hele diepe dalen. Een stemmingswisseling van een vrouw in de overgang is er niks bij. Mijn stemmingen kunnen wekenlang duren.

Ik kan heel enthousiast worden van de kleinste dingen. Nodig mij uit om een kopje koffie te drinken in een cafeetje en ik ben blij. Daarentegen kan ik me heel snel persoonlijk aangetrokken voelen wanneer er iets negatiefs gebeurt. Dit kan mij meer raken dan een gemiddeld ander persoon. Gekregen complimenten vergeet ik sneller dan gekregen negatieve opmerkingen. Ik wil het graag goed doen. Wanneer ik het gevoel krijg dat ik iets niet goed doe, of hier een opmerking over krijg, kan ik diep in de put zitten. Ik twijfel aan van alles, maar voornamelijk aan mezelf.

Een aantal jaren geleden kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben. Hoogsensitiviteit houdt in dat ik extreem gevoelig ben. Het is geen ziekte, stoornis of handicap, het is gewoon een houvast waardoor bepaalde dingen duidelijker worden. Voorheen snapte ik vaak niet waarom ik op een bepaalde manier ergens op reageerde. Nu ik weet waar het hem in zit, begrijp ik mezelf een stuk beter.

Kenmerken

Hieronder volgt een lijstje met een aantal kenmerken van een hoogsensitief persoon:
1. Hoogsensitieve mensen hebben diepere gevoelens;
2. Ze zijn meer emotioneel reactief;
3. Ze doen er langer over om een beslissing te maken;
4. De gevolgen van kritiek komen een stuk sterker binnen bij hoogsensitieve mensen;
5. Hoogsensitieve personen werken veel liever in hun eentje;
6. Ze hebben een uiterst goed oog voor detail.
Bron

Ik herken me overal in. Ik merk het voornamelijk in het feit dat ik heel snel huil, ik me heel snel persoonlijk aangetrokken voel en dat ik het heel moeilijk vind om een beslissing te maken. Daarnaast kan ik negatieve kritiek niet goed verwerken, werk ik graag in mijn eentje en vallen details mij heel snel op. Je kunt dit negatief opvatten, maar er zit ook genoeg positiefs aan. Laat ik daar nou eens de aandacht op vestigen.

De positieve kant

Ik:
– kan me erg inleven in anderen, waardoor ik mensen snel zal begrijpen;
– heb een sterke intuïtie;
– kan intens genieten van leuke dingen;
– ben creatief.

Zo slecht klinkt het dus ook weer niet, zal ik eerlijk toegeven. Het is alleen iets waar je rekening mee moet houden. Toch blijft het een lastig onderwerp in mijn leven. Ik wil die diepe dalen niet meer ervaren, geef mij er dan maar iets tussenin. Dat zal mijn leven een stuk makkelijker maken. Tot die tijd probeer ik het leven een stuk positiever te zien. Zoals men zegt:

“Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen.”8 Reactie's
 • Stella
  Geplaatst op 12:19h, 21 juni Beantwoorden

  Ik lees een verhaal over mezelf. Echt. Zullen wij gewoon een keertje afspreken en hierover kletsen? Altijd fijn om te weten dat je niet alleen bent <3
  Stella onlangs geplaatst…De tijd speelt spelletjesMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 21:39h, 21 juni Beantwoorden

   Dat lijkt me heel erg leuk, wordt vervolgd!

   • Esther
    Geplaatst op 22:28h, 21 juni Beantwoorden

    Count me in as well! 😉

 • Esther
  Geplaatst op 16:23h, 21 juni Beantwoorden

  Wow, zo bizar, alsof het over mij gaat! Dankjewel voor dit stukje, het is zo fijn dat ik hier niet alleen in sta.. Doet goed!

  • Danique Krol
   Geplaatst op 21:40h, 21 juni Beantwoorden

   Wat bijzonder en lief, dankjewel! Het is inderdaad heel fijn om te zien dat anderen hier ook ‘last’ van hebben.

 • Romy
  Geplaatst op 22:08h, 21 juni Beantwoorden

  Mooi artikel en ontzettend herkenbaar wat je beschrijft! Ik weet niet of ik hoogsensitief ben, omdat ik bijvoorbeeld kenmerken als me niet kunnen concentreren bij veel geluid niet heb. Maar dat van me kritiek heel erg aantrekken, me goed kunnen inleven en snel huilen heb ik ook. Best lastig soms, maar het heeft inderdaad ook zijn positieve kanten. Fijn om te horen dat je nu in ieder geval weet waar het aan ligt. Dat kan je al zoveel houvast geven!
  Romy onlangs geplaatst…5 tips tegen een baaldag (voor als alles tegenzit)My Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 14:50h, 22 juni Beantwoorden

   Dankjewel! Er is een test die je kunt doen om erachter te komen. Misschien kun je die eens doen!

 • Irene
  Geplaatst op 17:03h, 24 juni Beantwoorden

  Super herkenbaar!
  Irene onlangs geplaatst…Het ging / gaat even niet zo goed met me.My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: