08 mrt Jezelf kunnen zijn & de meningen van anderen

Een paar weken geleden had ik een gesprek met mijn zus over wanneer je nou jezelf bent. Ben je altijd jezelf, of doe je je soms anders voor? Deze vraag zette mij aan het denken over of ik wel altijd mezelf ben.

Wanneer ben je nou écht jezelf?

Ik ben van mening dat je ieder moment van de dag jezelf bent. Het ene moment ben je meer jezelf dan het andere moment. Je hebt bepaalde personen waarbij je je nergens voor hoeft te schamen. Wat je ook zegt of doet, ze zullen je nooit uitlachen en je altijd steunen. Ik heb dit met mijn ouders, mijn zus en mijn vriend. Zij kennen me als geen ander en dat maakt het tot het feit dat ik bij hen altijd mijn eigen zelf kan zijn. In hun bijzijn ben ik vaak enorm extravert en zal ik alles zeggen wat ik denk of voel. Ik deel mijn geluk, mijn verdriet en al mijn gevoelens. Ik hoef nooit bang te zijn dat ze mijn vertrouwen zullen schenden of dat ze me niet zullen begrijpen. Daarnaast zal ik me ook nooit anders voordoen in het bijzijn van hen.

Maar hoe zit dat dan bij anderen?

Ik weet van mezelf dat ik juist erg gesloten kan zijn wanneer ik bij anderen ben. Men zal mij eerder verlegen en introvert vinden. Ik kijk altijd eerst de kat uit de boom en wanneer ik me meer op mijn gemak voel, zal ik ook meer over mezelf vertellen. Daarnaast ben ik op die momenten ook een betere luisteraar dan een prater. Ik houd er eerlijk gezegd nooit van dat mensen enorm open zijn. Misschien is dit ook wel een beetje ‘jaloezie’ omdat ik het zelf niet zo goed kan. Hierdoor kunnen anderen vaak een vertekend beeld van mij krijgen. Ook vind ik het vervelend dat mensen mij soms arrogant over vinden komen, terwijl ik dat totaal niet ben! Ik heb een zogenaamde ‘resting bitch face’, wat ervoor zorgt dat ik standaard boos kijk.

Wanneer ik omringt ben door leeftijdsgenoten, voel ik vaak een enorme druk om te presteren. Voorheen was dit vele malen erger, maar het zit me vaak toch nog dwars. Ik ben altijd bang voor de mening van een ander. Door mijn wat negatieve zelfbeeld, denk ik vaak dat mensen mij toch niet leuk zullen vinden zoals ik echt ben. Hierdoor zet ik wat vaker een masker op, waardoor mensen de echte ik niet kunnen zien. Terwijl die júist bij mij hoort.

Zoektocht naar mezelf

Sinds een aantal jaren is dit negatieve zelfbeeld een stuk positiever geworden. Ik durf vaker voor mijn mening uit te komen en ik zal ook proberen om minder mee te gaan met de ‘flow’. Ik ben de laatste tijd heel erg bezig met de zoektocht naar mezelf. Wat maakt mij uniek en waarom mag ik er zijn? Ik ben bijvoorbeeld sinds twee maanden ‘gestopt’ met drinken. Dit houdt in dat ik sowieso niet meer mee ga doen met het zogenoemde ‘indrinken’ bij feestjes. Eén wijntje mag zo af en toe wel van mezelf. Daarnaast ben ik ook helemaal afgestapt van het uitgaan naar de discotheek, zoals ik een jaar geleden ook al vernoemde. Ik ben ervan overtuigd dat ik alleen dingen moet doen waar ik zelf 100% achtersta. De mening van anderen kan me niet heel veel meer schelen, laat mij maar lekker mijn ding doen!

Vooruitzicht

In de toekomst hoop ik dat ik wat opener word tegenover anderen. Ik mag best eens wat meer loslaten en vertellen over mezelf. Hoe kan iemand mij dan ooit leren kennen als ik zo weinig vertel? Dit is een barrière waar ik moeilijk overheen durf te stappen. Als ik denk aan doelen voor de komende tien/twintig (?) jaar, past dit er mooi tussen: ‘meer mezelf durven zijn bij anderen’. Het is en blijft een lastig onderwerp en ik denk ook niet dat ik hier alleen in sta.

Bij wie kun jij echt jezelf zijn?2 Reactie's
 • Irene
  Geplaatst op 18:49h, 08 maart Beantwoorden

  Eigenlijk ben ik ook van het idee dat je altijd wel jezelf bent. In het ene gezelschap is dat meer ingetogen dan in het andere 🙂 Alleen bij mijn vriend en beste vriendinnen kunnen mijn remmen los, zeg maar. Haha 🙂
  Irene onlangs geplaatst…Update • MenstruatiecupMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 20:20h, 08 maart Beantwoorden

   Haha, het zou denk ik ook niet goed zijn wanneer je je bij iedereen zo zal gedragen zoals je bij je vriendinnen bent.

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: