18 jan Stilstaan bij positiviteit

Stilstaan bij de positieve dingen van het leven, voor de één is dat heel normaal, voor de ander (waaronder ik) is dat heel erg lastig. Ze noemen het ook wel pessimisme. Geen leuk woord vind ik zelf. Maar ik ben het wel, pessimistisch.

Het is heel vermoeiend om bij iedere uitdaging, gebeurtenis of kleine dagelijkse dingen altijd van het slechtste uit te gaan. “Ik kan dit toch niet”, “Dat wordt vast niks”. Ze zeggen vaak dat wanneer je dit denkt, het ook niet gaat lukken. Maar wanneer je vertrouwen hebt in jezelf en dit jezelf ook toespreekt, dan zal het eerder een succes zijn dan wanneer je negatief bent.

Mijn vader daarentegen is enorm optimistisch. Zijn lijfzin luidt: “Een pessimist zit bij de pakken neer, een optimist pakt ze uit.” Er zijn weinig dagen waarop hij niet opgewekt is. Daar kijk ik enorm tegenop. Ik zou toch ook wel eens willen dat ik eens een keer iets positiever zou kunnen zijn. Dat maakt de dagen een stuk leuker denk ik.

Mensen zeggen vaak tegen mij, doe nou eens positief! Maar goed, het is niet iets wat je zo maar even verandert. Het is een karaktereigenschap, die verander je niet zo makkelijk. Je zou het hoogstens onder controle kunnen krijgen. Daar heb ik toch nog behoorlijk veel moeite mee.

Om toch te proberen om eens stil te staan bij positiviteit, ben ik een aantal maanden geleden begonnen in een notitieboekje. Ik verplichtte mezelf iedere avond om drie dingen op te schrijven die positief waren aan die dag. Dit hield ik twee of drie maanden vol. Ik merkte wel dat ik zo iedere avond voor het slapen gaan beter stilstond bij de dingen die waren gebeurd die dag. Daarnaast vond ik het ook niet heel erg moeilijk om drie dingen te verzinnen. Dat ging gelukkig erg soepel. Het enige probleem is dat ik ben gestopt met dit boekje. Misschien moet ik het toch weer op gaan pakken.

Zo moeilijk hoeft het dus eigenlijk niet te zijn, die positiviteit. Zolang je niets probeert, zal er ook niets veranderen. Maar wanneer je kleine stapjes neemt, zal je positiviteit op een gegeven moment wel groter en sterker worden.
Geen reactie's

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: