19 jul Ik wil minder vlees eten

Als je de titel hebt gelezen, weet je waarschijnlijk wel waar dit artikel over zal gaan. De laatste tijd heb ik veel nagedacht over het eten van vlees. Laat ik allereerst even duidelijk zijn: ik ben (voorlopig) niet van plan om vegetariër te worden. Wel wil ik de komende tijd proberen om me wat minder te focussen op vlees. Vlees is onnodig, je kunt er in mijn ogen prima zonder. Er zijn genoeg vleesvervangers of producten die dezelfde goede eigenschappen bevatten als vlees.

Ik woon nog thuis, wat betekent dat er iedere dag voor mij gekookt wordt. Daarnaast eet ik twee keer per week op mijn werk bij de pizzeria. Ik ben dus vrij beperkt in het bepalen van mijn eigen maaltijdkeuze. Het is voor het eerst dat ik me een beetje probeer te verdiepen in het hele vegetarische eten. Mijn vader vindt het volgens mij een raar idee, mijn moeder is er ook wel voor in om zo af en toe een vleesvervanger te eten. Dat is fijn, zo ben ik niet de enige hierin. Ik hoop dus dat ik steeds vaker zelf kan gaan kiezen wat ik wel of niet eet. Als ik uit huis zou wonen, zou het al een stuk makkelijker zijn.

Verschillende soorten vlees

Even eerlijk: ik ben niet dol op varkensvlees. Ik vind het ten eerste veel te vet en ten tweede vind ik het er soms echt uitzien als een stuk van een dier. Dat is het natuurlijk ook, maar ik vind het bij varkensvlees vaak heel overduidelijk. Daarentegen ben ik echt dol op kip, ik zou het iedere dag wel kunnen eten. Kip is een stuk magerder en ik vind het eigenlijk overal wel lekker bij. Ik vind de vorm van kip er vaak niet echt uitzien als een ‘dier’. Tenzij je kippenpoten eet natuurlijk, maar daar houd ik niet zo van.

En vis dan?

Ik ben totaal geen liefhebber van vis. Vanaf kleins af aan heb ik vis al verafschuwd. Ik denk dat dat zo is ontstaan doordat ik vroeger vaak graten vond in mijn vis. Ook hier geldt hetzelfde verhaal: zolang ik niet zie dat het vis is, vind ik het best lekker. Zo eet ik graag een portie kibbeling of vissticks.

Hoe ga ik dit aanpakken?

Ik wil de komende tijd (ik weet nog niet voor hoelang) proberen om wat minder vlees te eten. Voorheen at ik iedere dag een stuk vlees, vanaf nu wil ik dit verminderen naar zo’n 3 à 4 keer per week. Ik ben van plan om naar de supermarkt te gaan en rond te kijken wat er allemaal is qua vleesvervangende producten. Ik heb wel eens groenteburgers en vega schnitzels geprobeerd en ik vond ze erg lekker smaken. Daar zal het niet aan liggen.

Wat is mijn doel?

Waarom ben ik dit eigenlijk van plan vraag je je misschien af. Nou, dat antwoord is heel simpel. Ik wil erachter komen hoe ik het minder vlees eten zal gaan ervaren. Mis ik er iets aan, of juist helemaal niet? Wie weet zal het ook wat schelen in mijn gewicht, ik weet het niet. Daarnaast vind ik het ook erg interessant om erachter te komen hoe vaak ik normaal eigenlijk vlees eet. Ik heb zo’n vermoeden dat dit veel vaker is dan ik eigenlijk denk. Kortom: het is puur een uitprobeersel, ik weet nog niet wat hier uit zal gaan komen. Wel zal ik jullie over een tijd laten weten hoe het mij is bevallen.

Tips zijn altijd welkom (graag zelfs)!

Eet jij vlees, of eet je vegetarisch of zelfs veganistisch en waarom?11 Reactie's
 • Shirley
  Geplaatst op 09:31h, 19 juli Beantwoorden

  Ik eet thuis lang niet altijd vlees, vaker niet dan wel. Toch merk ik dat als ik uit eten ga, ik meestal wel voor een gerecht met vlees kies. Ook als er anderen komen eten, bereid ik vaak iets met vlees of vis. Voor mijn gevoel zijn dat mijn ‘beste gerechten’. Mijn vegetarische recepten repetoire uitbreiden, is bij mij dus een beetje de volgende stap die ik zou moeten zetten.
  Shirley onlangs geplaatst…De stiekeme zomerdipMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 10:33h, 19 juli Beantwoorden

   Ik denk dat het voor vegetariërs in een ‘normaal’ restaurant ook best lastig is om een lekker gerecht uit te kiezen. Vaak zijn er maar een beperkt aantal keuzes en dan snap ik ook dat je dan liever kiest voor een gerecht met vlees.

 • Jessica J.
  Geplaatst op 12:48h, 19 juli Beantwoorden

  Het feit dat je ‘problemen’ hebt met het eten van iets dat eruitziet als een dier, is alvast een goede opstap. Vertel jezelf iedere keer dat je weldegelijk een levend wezen aan het eten bent en je eet vanzelf minder vlees, trust me. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #62 • Craft Beer Madness, babysitten en gereïncarneerde kat?!My Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 17:58h, 19 juli Beantwoorden

   Het is niet mijn intentie om helemaal vegetarisch te gaan eten voorlopig. Ik doe het dan ook niet per se om het eten van dieren te ‘voorkomen’, meer om erachter te komen wat het met mijn lichaam doet en ik vind het gewoon onnodig om iedere dag vlees te eten. Wie weet wat er na dit ‘experiment’ gaat gebeuren. Ik zal je tip in ieder geval onthouden voor als ik toch van plan ben om geheel vegetarisch te eten. Toch bedankt!

 • Nicole
  Geplaatst op 17:18h, 19 juli Beantwoorden

  Ik ben hier ook mee bezig, maar het is inderdaad lastig als je thuis woont en ervoor je gekookt wordt. Ik probeer mijn vleesgebruik in ieder geval te beperken tot max 1x per dag.

  • Danique Krol
   Geplaatst op 17:59h, 19 juli Beantwoorden

   Alle kleine beetjes helpen toch!

 • Romy
  Geplaatst op 23:10h, 19 juli Beantwoorden

  Wat leuk dat je vaker vegetarisch wilt gaan eten! Je hoeft ook niet in één keer alle vlees te schrappen. Als je je er goed bij voelt om te testen wat een paar dagen zonder vlees met je doet, is dat al het uitproberen waard 🙂 Ik ben zelf al 7-8 jaar vegetariër. Daarvoor had ik hetzelfde als jij: ik vond vlees al nooit lekker als ik er een dier in kon zien en heb nooit van vis gehouden. Dat maakte de stap naar vegetarisch eten niet zo moeilijk. Ken je de Gehacktbal (ja, met ck ;)) van De Vegetarische Slager al? Zelfs mijn vader, als echte vleeseter, vindt die echt naar gehakt smaken.
  Romy onlangs geplaatst…7 goede gewoontes die het leven (nóg) leuker makenMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 09:03h, 20 juli Beantwoorden

   Ik ben ook echt heel benieuwd naar mijn eindconclusie. Wat grappig dat de stap voor jou zo gemakkelijk verliep! Nee, dat ken ik niet. Ik zal het onthouden wanneer ik weer eens een rondje door de supermarkt loop, bedankt voor de tip!

 • TypischKim
  Geplaatst op 12:18h, 21 juli Beantwoorden

  Wat goed dat je hierover nadenkt!
  TypischKim onlangs geplaatst…Tag: I love summer!My Profile

 • Irene
  Geplaatst op 20:02h, 22 juli Beantwoorden

  Ik denk er ook aan. Maar ik eet sowieso al niet heel veel vlees. Ook vooral kip. Dat zou ik dus ook elke dag kunnen eten. En ik heb liever verwerkt vlees dan echt een lap. Biefstuk vind ik bijvoorbeeld echt walgelijk. Wij zitten hier zo’n beetje vast in dat: vlees patatjes groentjes patroon. Terwijl je ook es alleen groenten kan eten. Daar moet ik nog een beetje mee experimenteren.
  Vind het alleszins een mooi initiatief! Ben benieuwd hoe het je zal bevallen!
  Irene onlangs geplaatst…Vacationmode: onMy Profile

  • Danique Krol
   Geplaatst op 15:55h, 23 juli Beantwoorden

   Ik ook hoor, ik ben dol op kip! Wie weet is dit ook een soort ‘challenge’ die jij eens aan kunt gaan!

Geef een reactie

CommentLuv badge
error: